Jalkojen hoito on tärkeää

26.9.2021

Jalkojen hoidosta kertovalla verkkoluennolla muistaa taas sen, mikä usein arjessa unohtuu – niitäkin kannattaa hoitaa ja hyvin. Yleensä asiaan havahtuu vasta sitten, kun kovettumat jo vaivaavat, varpaan kynnen reunassa on tulehdus tai kun jalat kipeytyvät liian pienissä tai huonosti istuvissa kengissä.

Miten jalkoja sitten olisi hyvä hoitaa? Ja kuinka usein se tulisi tehdä? Reumaliiton sivuilta löytyy hyviä ohjeita asiaan liittyen, mutta tässä vielä lyhyesti muutamia perusasioita.

1. Jokapäiväiset toimet

Pese jalat, kuivaa ne hyvin (myös varpaiden välit) ja rasvaa ne (ei varpaiden välejä).
Vaihda pesun jälkeen puhtaat sukat.

2. Tee tämä joka viikko

Leikkaa varpaiden kynnet (ei kulmia pois).
Tarkista jalat ja niiden iho.
Voimistele jalkoja ja harrasta niillä liikuntaa.

Erityisesti tulehduksellisissa reumasairauksissa ihon kunnon tarkistaminen sekä hiertymien ja haavojen hyvä hoitaminen on tärkeää, jotta vältettäisiin infektiot. Reumasairaus saattaa heikentää liikuntakykyä ja herkistää infektioille.

3. Käytä sopivan kokoisia sukkia ja kenkiä.

Tärkeää on myös se, että omistaa hyvin istuvat jalkineet, joissa on huomioitu mahdolliset nivelmuutokset, kuormituksen muutokset ja turvotukset. Niissä on hyvä olla varpaille tarpeeksi liikkumatilaa. Jos kaupan hyllyltä ei löydy enää sopivia jalkineita, asiasta voi mainita reumahoitajille ja lääkärille. Erityisjalkineita valmistavilta ammattilaisilta saa omaan jalkaan sopivat kengät.

Sukkienkin kanssa kannattaa joskus olla tarkka. Niidenkin materiaaleissa on eroja. Toisin kuin voisi luulla, puuvillasukat eivät ole paras valinta hikoilevalle jalalle. Puuvilla säilyttää kosteutta, minkä vuoksi se voi lisätä hiertymien ja rakkojen muodostumista.

4. Kovettumille rasvaus

Kovettumia ei kannata raspata, niiden paras hoito on rasvaus. Kovettuma pehmenee, kun sitä hieroo pyörivin liikkein koko kämmenellä ja paksua rasvaa käyttäen. Rasvapitoisuuden on hyvä olla 30-60 %.

Jalkojen pitempi liotaminen vedessä ei sekään ole aina viisasta, se kuivattavat jalkoja ja ohut iho vettyy,

5. Liikunta on jaloille tärkeää

Kaikenlainen liike ja liikunta ovat jaloille hyväksi olipa kyse ihan vaan nilkkojen pyörittelystä tai kävelemisestä. Liikunta on myös tärkeä osa nivelrikon hoitoa. Etenkin alaraajojen lihasvoiman ja liikkuvuuden harjoittaminen on tärkeää. Mitä parempi lihasvoima ja liikkuvuus, sitä helpompaa kävely on.

Ja jos jalkaongelmia ilmenee, niiden ratkomisessa parhaita asiantuntijoita ovat esim. jalkaterapeutit, jalkojen hoitajat, fysioterapeutit, toimintaterapeutit ja reumahoitajat.

Tarkempaa tietoa aiheesta löytyy Reumaliiton jalkahoitosivuilta ja Reuma-lehdestä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *