Kohti uusia haasteita

23.4.2021

Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen nivelsairautemme. Siihen sairastuu vuosittain noin 1700 suomalaista. Suurin osa heistä on 60-70-vuotiaita naisia. Usein se on pitkäaikainen sairaus, mutta kehittyneen hoidon ansiosta tulehdukset saadaan nykyään yleensä hallintaan lääkkeillä. Anna-Maijalla, joka on tämänkertainen blogivieraamme, nivelreuma on ollut yli kolmekymmentä vuotta. Tässä hänen kokemuksiaan siitä, mitä sairaus on tuonut mukanaan.

Millaisia oireita sinulla on ollut?

Aluksi sairastin epämääräisiä tulehduksia, esimerkiksi ranteissa oli jännetupen tulehduksia. Sen jälkeen tautini on liikkunut nivelestä toiseen. Minulle on tehty 16 reumaleikkausta, niistä on ollut apua. Särkyjä on toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Myös väsymys kuuluu taudin kuvaan.

Miten sairautta on hoidettu?

Hoito aloitettiin kultapistoksilla. Sitten kokeiltiin kaikkea malarialääkkeistä lähtien. Nyt olen käynyt läpi useita biologisia reumalääkkeitä. Usein ne ovat vaikuttaneet hyvin vuosia ja sitten olen saanut uuden lääkkeen kokeiluun. Nyt pistän lääkettä joka toinen viikko. Se pitää minut aika hyvässä kunnossa. Käytän myös särkylääkkeitä.

Miten muuten hoidat sairauttasi?

Kävelyäni helpottavat minulle tehdyt kengät, jotka mahtuvat jalkaani ja ohjaavat kävelyäni oikeaan askellukseen. Kylmäpakkaus on aina pakkasessa valmiina hoitamaan särkeviä paikkoja. Nukun moottorisängyssä ja unikaverina minulla on vartalotyyny. Jätin myös lihan syömisen pois, kun sain diagnoosin. Kaksi koiraani pitävät minut liikkeessä päivittäin.

Millä tavalla nivelreuma on muuttanut elämääsi?

Olen ihminen, joka tekee mielellään tekemiset sata lasissa ja se ei useinkaan sovi yhteen reuman kanssa. Esim. jumpalla käynnin jälkeen olen usein kipeänä. Epävakaiset säät lisäävät myös särkyjä. Nivelten jäykistykset rajoittavat liikeratoja ja tekemisiä, välillä joutuu pyytämään apua muilta.

Mistä saat voimia arkeesi?

Ystävät, tuttavat ja rinnallakulkijat auttavat jaksamaan. Lapset ja ennen kaikkea lapsenlapset ovat valopilkkuja elämässä. Puutarhani, kasvihuoneeni ja koirani sekä erilaiset vapaaehtoistyöt tuovat myös sisältöä elämääni. Matkailu on ollut mukana aina, aika monessa maassa olenkin käynyt. Mutta vielä olisi maita koettaviksi. Työ on ollut minulle hyvin tärkeää, olen rakastanut sitä, mutta nyt jään eläkkeelle ja jätän sen nuoremmille. Mökkeily on myös hyvin voimaannuttavaa.

Lisää tietoa nivelreumasta ja sen hoidosta löytyy mm. seuraavilta sivuilta:

www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen/reumataudit/nivelreuma
www.terveyskyla.fi/reumatalo/tietoa/nivelreuma

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *