28.3.2021
Teksti: Katja Kuusela, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, OLKA / OYS
Olen usein kuullut vertaistukitoiminnasta kiinnostuneilta, etteivät he itse ole saaneet vertaistukea sairastumisen tai vammautumisen alkuvaiheessa. He kokevat, että olisivat itse päässeet paljon helpommalla, jos vertaistukea olisi ollut. Selvää kuitenkin on, että hyvän hoidon lisäksi tarvitaan muutakin tukea ja tietoa, jotta sairauteen sopeutuminen ja kuntoutumisprosessi pääsee kunnolla vauhtiin.
”Tutkimuksissa vertaistuen on todettu muun muassa rohkaisevan potilasta luottamaan itseensä, auttavan keskusteluissa lääkärin kanssa, tukevan potilasta omahoitoon, vähentävän ahdistusta, vähentävän lääkkeiden käyttöä ja lääkärissä käyntejä.”
Milloin sitten on oikea aika vertaistuelle? Sitä on vaikea määritellä. Toinen voi hyötyä vertaistuesta heti diagnoosin saatuaan ja toinen tarvitsee aikaa sulatteluun. Kolmas ei koe tarvitsevansa vertaistukea lainkaan ja neljäs hoksaa tuen merkityksen joskus myöhemmin, kun sattuu sellaisen äärelle vaikkapa vähän sattumalta. Olisi tärkeää, että tieto vertaistuen mahdollisuudesta olisi osa potilasohjausta ja vielä niin, että se tulisi useamman kerran esitellyksi.
Potilasyhdistyksissä ja järjestöissä vertaistuki on toiminnan lähtökohta ja polttoaine. Terveydenhuollon ammattilaisille se ei välttämättä ole tuttua, koska heillä ei ole aikaa ja välineitä etsiä tietoa. Tarvitsemme siis toimijan, joka koordinoi tarvetta sinne missä tarve on!
OLKA-toiminta on kaksisuuntainen portti tiedolle ja tuelle sairaalaan. Sairaalan potilaat ja heidän läheisensä sekä henkilökunta pääsevät vaivatta potilasjärjestötiedon ja vertaistuen äärelle ja toisaalta potilasjärjestöt pääsevät kätevästi jakamaan tietoa ja tukea sairaalaan. OLKA on toiminnassa koordinoiva osapuoli.

Älä jää yksin – tukea on tarjolla!
Katja Kuusela on vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Hänen työnantajansa on Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry. OLKA-toiminta on järjestöjen ja sairaaloiden välistä yhteistoimintaa. Sen tavoitteena on tukea potilaita ja heidän läheisiään sairauteen sopeutumisessa ja kuntoutukseen sitoutumisessa. Palveluina ovat OIVA-tietopalvelu, Toivo-vertaistukipalvelu, vapaaehtoinen Ilona -palvelu sekä Helmi kehittäjä -palvelu.
Lisätietoa:
Vertaistuki hoitotyön tukena | Vertaistalo.fi | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)