Reumasairauksista

Tuki- ja liikuntelinsairaudet ovat maassamme yleisiä. Suurin osa meistä on niihin tuttavapiirissään varmaan törmännyt. Usein käytetään sanaa reuma niiden yhteydessä. Mutta mitä reumalla oikeastaan tarkoitetaan? Millaisia sairauksia se pitää sisällään?

Reumasairauksiin kuuluvat kaikki tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan häiriöt ja sairaustilat, toteaa teos Reuma (Kustannus Oy Duodecim, 2007). Sairaudet voivat olla lieviä ja ne voivat mennä ohi nopeasti. Joskus ne voivat kuitenkin olla vaikeita ja johtaa invalidisoitumiseen. Nykyään niin käy tosin paljon harvemmin kuin ennen hoidon ja lääkkeiden kehittymisen vuoksi.  

Reumasairaudet jaetaan usein karkeasti ryhmiin. Tulehduksellisia sairauksia ovat mm. nivelreuma, lastenreuma, spondylartropatiat, kihti, borrelioosi, systeemiset sidekudossairaudet ja vaskuliitit. Ei-tulehduksellisiin sairauksiin kuuluvat puolestaan degeneratiiviset ikääntymiseen liittyvät sairaudet kuten esimerkiksi nivelrikko. Fibromyalgia kuuluu pehmytkudosreumojen ryhmään.Eniten maassamme on nivelrikkoon sairastuneita. Tulehdukselliset reumasairaudet ovat harvinaisempia. Niistä yleisin ja tunnetuin on nivelreuma. Se on n. 35 000 aikuisella suomalaisella. Hoitoa tarvitsevia selkärankareumapotilaita on Suomessa n.10 000, mutta arvion mukaan se on jopa yhdellä prosentilla väestöstä. Joskus oireet ovat niin lieviä, että sairautta ei löydetä. Kihtiä sairastavia on n. 30 000 suomalaista. Ja fibromyalgiaa esiintyy 2-5 prosentilla aikuisesta väestöstämme. Kun niihin lasketaan mukaan vielä muut reumasairaudet, puhutaan jo aika isosta joukosta suomalaisia.

Vaikka reumasairauksiin lasketaan mm. myös osteoporoosi, borrelioosi ja iskias sekä monia muitakin sairauksia, yleisimmin sanaa reuma käytetän kuitenkin tulehduksellisista reumasairauksista puhuttaessa.

Reumaliiton mukaan erilaisia reumasairauksia on 200 ja niissä on vielä paljon tutkittavaa ja selvitettävää. Suuria harppauksia tutkimuksissa on jo tehty ja erityisesti tulehduksellisten reumasairauksien hoito on kehittynyt paljon mm. biologisten lääkkeiden myötä. Nykyään moni reumaa sairastava voikin usein elää aivan normaalia elämää sairaudestaan huolimatta.  

Hyvää reumatietoutta:
https://www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen

https://www.terveyskyla.fi/reumatalo

Lähde: Vappu Rantalaiho, Tuulikki Sokka ja Seppo Meri, 2007. Reuma. Kustannus Oy Duodecim.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *