Spondylartriitti oireilee usein selässä

Säännöllinen liikunta ja selän venyttely ovat tärkeä osa selkärankareuman hoitoa.

18.9.2021

Spondylartriitit eli spondylartropatiat ovat yksi yleisimpiä reumasairauksiamme nivelreuman ohella. Ne ovat ryhmä sairauksia, joihin kuuluvat mm. selkärankareuma, aksiaalinen spondylartriitti (selkärankareuman esiaste), reaktiiviset niveltulehdukset, osa lastenreumoista ja nivelsporiaasi. Niissä tulehdus on aika usein selkärangan nivelissä, mutta ne voivat oireilla myös vain esimerkiksi raajoissa tai nivelsporiaasissa myös iholla.

Sairauksien syntyyn vaikuttaa hyvin todennäköisesti jokin infektio kuten reaktiivisessa artriitissakin. Periytyvä HLA-B27 -antigeeni löytyy useimmilta tauteihin sairastuneilta. Läheskään kaikki, joilla se on, eivät kuitenkaan niihin sairastu. Selkärankareumaa pidetään usein miesten tautina ja se on usein heillä vaikeampi. Sitä esiintyy kuitenkin myös yhtä paljon naisilla. Heillä oireet ovat yleensä lievempiä. Näin spondylartriitistaan kertoo 54-vuotias oululainen nainen.

Milloin ja miten sairautesi todettiin?

Se puhkesi synnytyksen jälkeen, kuten reumataudit naisilla joskus tekevät. Söin jotain vähän vanhaa ruokaa ja sen jälkeen tuli vatsaoireita. Kun ne menivät ohi, huomasin, että sormieni nivelet ja päkiät tuntuivat aroilta ja kipeiltä. Myöhemmin vasemman keskisormeni keskimmäinen nivel turposi ja kipeytyi. Menin reumatologille. Hän totesi niveltulehduksen.

Millaisia oireita sairaudessasi on ollut?

Myöhemmin myös polvet alkoivat tulehtua, yksi kerrallaan. Aluksi arveltiin, että se johtui nivelrikosta. Myöhemmin tuli myös oireita ristiselkään. Se kipuili nukkuessa ja oli aamulla jäykkä, mutta vertyi taas normaaliksi liikkumisen ja venyttelyn jälkeen. Tulehdukset nivelsiteiden ja jänteiden kiinnityskohdissa (entesiitti) mm. rintakehällä ovat olleet aika yleisiä. Myös voimakasta väsymystä on tulehdusvaiheissa esiintynyt. Mutta vasta kun silmäni värikalvot alkoivat tulehtua (iriitti), päästiin kunnolla diagnoosin jäljille. Ja kun polven nivelnesteet tutkittiin, asia varmistui lopullisesti. Se oli spondylartriitti.

Miten sairautta on hoidettu?

Aluksi sitä hoidettiin kortisonipistoksin ja tulehduskipuläkkeillä. Ne tehosivat hyvin ja välillä oli pitkiä terveitä kausia. Mutta aina, kun sairastuin johonkin infektioon, sairaus puhkesi taas. Myös vaihdevuosien alkaminen ja sen tuomat hormonaaliset muutokset pahensivat oireita. Jossain vaiheessa kokeiltiin perinteisiä reumalääkkeitä ja viimeisen kymmenen vuoden aikana olen kokeillut myös mm. metodekstraattia. Ne auttavat, mutta eivät sopineet minulle. Hyvin vaikeaa selkärankareumaa hoidetaan myös biologisilla lääkkeillä. Minä en niitä koskaan ole tarvinnut, niveltulehdukseni ovat asettuneet yleensä paikallishoidoilla.

Miten muuten hoidat sairauttasi?

Säännöllinen liikunta ja ja selän venytteleminen ovat hyvin tärkeä osa itsehoitoa. Fysioterapeuttien neuvoista on ollut paljon apua. Pyrin käymään kävelyllä joka päivä ja harjoittamaan lihaksiani kaksi kertaa viikossa. Olen pyrkinyt hoitamaan sairauttani myös syömällä terveellisesti – riittävästi kuitua, marjoja ja hedelmiä, vihanneksia ja tuotteita, jotka tukevat suoliston hyvinvointia. Eräs reumatologi kerran sanoi, että oikeastaan reumasairaudetkin ovat suolistoon liittyviä sairauksia. Punaisen lihan jätin pois, kun kuulin, että se saattaa vähentää oireilua ja sokeria käytän tosi vähän.

Sen olen myös oppinut, että jos jokin nivel tulehtuu, varaan heti ajan reumatologille ja hoidan sen mahdollisimman pian kuntoon. En jää sitä enää pitemmäksi aikaa ihmettelemään, sillä yleensä tulehdus vain leviää ja pahenee ajan kanssa ja kunto alkaa nopeasti huonota.

Millä tavalla elämäsi on muuttunut sairauden myötä?

Olen omaksunut uudenlaisen tavan ajatella asioita. En tee pitkälle ulottuvia suunnitelmia ja koetan pitää parempaa huolta hyvinvoinnistani. Koetan välttää stressiä, joka sekin voimistuttaa oireita. Silloin kun olen terve, elän kuin ennenkin mutta jos sairaus taas nostaa päätään, vaihdan kakkosvaihteelle odottelemaan sen asettumista. Yleensä se onkin saatu reumatologien hoidolla varsin kivasti rauhoittumaan, joskus pitemmiksikin ajoiksi.

Työelämään sairaus on tuonut ongelmia ja epävarmuutta, koska olen ollut määräaikaisissa työsuhteissa alalla, jolla sijaisia ei saa. Olen joutunut olemaan joskus sairaslomilla ja lopettamaan työsuhteita kesken sairastelun vuoksi.

Mistä saat voimia arkeesi?

Läheiset, ystävät, harrastukset, luonto ja liikunta ovat tärkeitä hyvinvoinnin lähteitä joka päivä. Ihmiset, joiden kanssa kokemuksia voi jakaa, ovat kullan arvoisia. Voimia saan myös ihanilta reumatologeilta, jotka ovat pitkään hoitaneet sairauttani. He ovat saaneet minut aina taas jaloilleni, ja olen siitä hyvin kiitollinen.


Lisää tietoa aiheesta löytyy Reumaliiton sivulta :

Video selkärankareumasta ja aksiaalisesta spondylartriitista
Selkärankareumaopas

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *