Uuren tarina ja puheenjohtajan terveiset

28.1.2021

Terveydys lukija ja tervetuloa aloittelevaan Kohtaamisia -blogiimme.

Uuden Oulun Reumayhdistys perustettiin helmikuussa 2020, jotta työmme reumaa sairastavien hyväksi voisi jatkua. Uuden yhdistyksen perustamiseen johtivat myös monelta taholta tulleet toiveet, että Oulun alueelle kaivattaisiin uuden sukupolven yhdistys ja monien kokemus siitä, ettei alueella ole omalta tuntuvaa yhdistystä. Eli yhdistys syntyi halustamme tehdä reumatyötä ja tarjota ihmisille Oulun alueella hyvän mielen reumayhteisö, jossa toimia ja johon kuulua.

Olemme vielä nuori ja pieni yhdistys, mutta tahtomme tehdä on suuri ja monipuolinen. Se on toimintamme vahvuus ja kantava voima. Yhdistyksemme ensimmäisen vuoden jäsenmäärätavoite saavutettiin huolimatta siitä, että heti yhdistyksen perustamisen jälkeen Suomen ja koko maailman valtasi koronapandemia. Selkeästi paikka uudelle toiminnalle oli siis olemassa. Lämmin kiitos kaikille jäsenillemme siitä, että haluatte olla mukana tekemässä ja mahdollistamassa uuden yhdistyksen toimintaa. Myös alueen muu järjestökenttä on ottanut yhdistyksemme mukavasti vastaan ja meille on löytynyt hienoa yhteistyökumppaneita, selvästi yhdistys nähdään varteenotettavana toimijana. Kiitos saamastamme tuesta ja luottamuksesta myös heidän suuntaansa.

Vuotta 2020 leimasivat koronasta johtuneet rajoitukset, jotka ovat vaikuttaneet voimakkaasti meidän suunniteltuun toimintaamme. Olemme kuitenkin pyrkineet olemaan toiminnassamme muuntautumiskykyisiä ja järjestäneet toimintaa esimerkiksi etänä verkossa ja aina tilanteen salliessa olemme kokoontuneet yhdessä mm. liikunnan parissa ulkona. Liikuntatoimintamme jatkuu maaliskuussa kuukausittain erilaisten lajikokeilujen parissa. Ensimmäinen kokeiluun tuleva laji on keilaaminen ja kevään edetessä siirrymme ulkolajeihin.

Jäsenille näkyvän toiminnan lisäksi olemme tehneet työtä reumaa sairastavien etujen ja oikeuksien eteen. Olemme käyneet keskustelua kaupungin erityisliikuntapalveluiden kanssa erityisliikunnan tasavertaisen kohdentamisen ja saavutettavuuden puolesta. Valtakunnallisesti olemme selvitelleet eri sairaanhoitopiirien maksukäytäntöjä asiakasmaksuista, ja selvityksemme aikana OYS muutti tietyltä osin omaa käytäntöään reumapotilaiden osalta yhdenvertaiseksi suhteessa muihin potilasryhmiin. Näiden asiakasmaksujen osalta selvitys on vielä kesken ja pyrimme osaltamme vaikuttamaan siihen, että mahdolliset väärin laskutetut asiakasmaksut tullaan oikaisemaan. 

Tulevaisuudessa suunnitelmissa on jalkautua jakamaan tietoa ja keskustelemaan invapysäköintiin liittyvistä ongelmista ja jakamaan tietoa väärän pysäköinnin aiheuttamista ongelmista näitä paikkoja tarvitsevien ihmisten elämään. Tähän teemaan liittyen pyrimme vaikuttamaan myös siihen, että Oulun kaupunki lähtee mukaan Autoliiton invapysäköintisovellukseen, jonka avulla liikuntarajoitteisten liikkuminen ja pysäköinti helpottuu vieraassa paikassa. Pysäköintiasioissa yhteistyöhön tullaan pyytämään alueen muita vammais- ja potilasjärjestöjä, joiden jäsenistöä asia koskee. 

Yhdistyksemme pyrkii tekemään vaikuttamistyötä Suomen Reumaliitossa, joka on oma kattojärjestömme. Yhdistyksemme on vahvasti mukana Reumaliiton alueellisen toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa vuonna 2021. Yhdistyksestämme puheenjohtaja Johanna Nummela toimii varajäsenenä Reumaliiton valtuustossa ja varapuheenjohtajamme Anna Poropudas on ehdolla Reumaliiton hallitukseen. Sen tiimoilta elämmekin parhaillaan jännittäviä aikoja.

Toimintamme kasvaa ja kehittyy kaiken aikaa ja otamme mielellämme vastaan ideoita ja vinkkejä liittyen niin varsinaiseen toimintaan kuin asioihin, joihin kaivataan muutosta. Otathan siis rohkeasti yhteyttä!

Sydämellisin terveisin Johanna Nummela

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *