10.3.2021
Millaista on reumahoitajien työ? Millainen on Oulun kaupungin reumatiimi? Kuinka hoitajiin saa yhteyden, jos tulee jotain kysyttävää? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaavat tämänkertaiset blogivieraamme reumahoitajat Tuula Greus, Anna-Maija Ruotsalainen ja Niina Saha.
Millainen on Oulun kaupungin reumatiimi?
Oulun kaupungin tiimissä työskentelee kolme reumahoitajaa. Tuula Greus on tehnyt reumatyötä 20 vuoden ajan. Hän on koulutukseltaan reumahoitaja ja terveydenhoitaja. Anna-Maija Ruotsalainen on työskennellyt 12 vuotta reuman parissa. Hänellä on sama koulutus. Niina Saha on valmistunut reumahoitajaksi tammikuussa 2020. Hän työskentelee terveysaseman vastaanotolla myös mm. astmahoitajana. Hän on peruskoulutukseltaan sairaanhoitaja. Tuula ja Anna-Maija työskentelevät kokoaikaisesti reuma-asioiden parissa.

Missä työskentelette?
Työskentelemme Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa. Meihin saa yhteyden mm. Oulun Omahoidon kautta ja meille voi jättää soittopyyntöjä tarvittaessa.
Millaista työnne on?
Olemme yhteydessä oululaisiin potilaisiin, joille aloitetaan uusia lääkehoitoja. Seuraamme heidän turvakokeitaan, annamme pistosohjantaa ja siirrämme sopivassa vaiheessa potilaat heidän omien terveysasemiensa seurantaan. Lisäksi vastaanotoilla käy potilaita, jos heillä on ongelmia lääkehoidon kanssa tai heidän oireensa hankaloituvat. Varsinaisten vastaanottojen lisäksi yhteyttä pidetään mm. Oulun Omahoidon ja puhelimen välityksellä. Käymme myös kouluttamassa mm. vastaanottojen henkilökuntaa terveysasemilla. Reumapotilaita hoidetaan yhteistyössä OYS:n reumapoliklinikan kanssa.
Millainen on tyypillinen työpäivänne?
Työpäivä alkaa purkamalla yhteydenottoja Oulun Omahoidon ja puhelimen kautta. Työviikot ovat vaihtelevia. Toisinaan vastaanottoja ja lääkkeen aloituksia on enemmän, toisinaan pyörivät opetuspoliklinikat. Yhteistyö OYS:n kanssa on tiivistä, yhteydenottoja tulee puolin ja toisin.
Millainen on reumasairautta sairastavien tyypillinen hoitoketju?
Reumadiagnoosi tehdään OYS:ssa. Sen jälkeen reumahoitajan vastaanotolta ollaan yhteydessä potilaaseen, sovitaan lääkehoidon seuranta ja keskustellaan mahdollisista sivuvaikutuksista sekä oiretilanteesta. Jatkohoito on tilanteesta riippuen perusterveydenhuollossa tai erikoissairaanhoidossa.
Mitä haluaisitte sanoa reumatautiin sairastuneille?
Tuore reumapotilas on nykyään paremmassa asemassa kuin aiemmin, koska lääkehoidot ovat kehittyneet ja kehittyvät yhä. Myös ymmärrys reumasairauksista on lisääntynyt ja ns. puhdistavat leikkaushoidot ovat vähentyneet. Lääkehoito on tasapuolisesti kaikkien saatavilla.
Mitä reumatauteja teille tulee eniten vastaan työssänne?
Enemmistö oululaisista potilaistamme sairastaa nivelreumaa tai spondylartriittia.
Ketkä muut työpaikallanne voivat auttaa reumatauteja sairastavia?
Terveysaseman vastaanoton lääkärit ja hoitajat auttavat potilaita, jos on mm. tarvetta paikallishoitoihin tai oireet hankaloituvat.
Näin siis reumatiimi täällä toimii. Ja jos joskus tuntuu, että on vaikeaa tietää, keneen olla sairausasioissa yhteydessä, aina voi soittaa reumayhdistyksellemme ja kysyä neuvoa.
Uuden Oulun Reumayhdistys kiittää reumahoitajia haastatteluun osallistumisesta.